Sermayenin Sırrı Kapitalizm Batı'da Zaferler Kazanırken Diğer Yerlerde Neden Başarısız? Hernando De Soto  - Kitap

Sermayenin Sırrı

Kapitalizm Batı'da Zaferler Kazanırken Diğer Yerlerde Neden Başarısız?

2. Baskı, 
Ekim 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
296
Barkod:
9789752510050
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitabın yayımlanışından beş yıl önce, Hernando de Soto ve araştırma ekibi kitaplarını kapatıp, gözlerini açtılar. Kalkınmakta olan ve eski komünist ülkelerde insanların resmî kayıt altına alınmamış iktisadî faaliyetlerinin büyüklüğünü ölçmek için sokaklara çıktılar. Bulguları son derece dramatikti! Üçüncü dünya ülkelerinde yaşayan yoksullar kapitalizmin başarlı olabilmesi için gerekli bütün varlıkları toplamışlardı; tasarruflarının değeri muazzamdı. Öyle ki, 1945'ten beri alınan bütün yabancı yardımlardan ve bu ülkelere yapılan yabancı yatırımlardan onlarca kat fazlaydı. Sadece Mısır'da, fakir insanların varlıkları, Süveyş Kanalı ve Aswan Barajı'nın finans edilmesi dahil, kayıt altına alınmış bütün yabancı yatırımlardan ellibeş kat büyüktü.
Öyleyse, bu ülkelerin zenginleşememesinin nedeni neydi? Bu ülkelerdeki varlıklar neden zenginlik üretecek sermayeye dönüşememekteydi. Hernando de Soto'ya göre, bu, "sermayenin sırrı"dır. De Soto, mevcut global krizin, gelişmiş ülkelerin Sanayi Devrimi sürecinde yaşadığı krizle aynı olduğunu bize hatırlatmaktadır. Söz konusu kriz yaşandığı sıralarda bu ülkelerin iktisadî ve sosyal görünümü, karborsanın, mafyanın, yaygın yoksulluğun ve hukuk tanımazlığın egemen olduğu Üçüncü Dünya ülkelerine benzemekteydi. De Soto, Batı ülkelerinin yüz elli yıl önce kilit değişimi yarattığını ve bu ülkelerin ekonomilerinin, insanlar daha ne yaptıklarını bile anlamadan zenginlik yaratmaya başladıklarını ifade etmektedir. De Soto, Batı'da yaygın mülkiyet hukukunun binlerce parçasında gizli bu tesadüfi sürecin nasıl oluştuğunu, nasıl işlediğini ve günümüzde kalkınmakta olan ve eski komünist ülkelerde nasıl bilinçli olarak yeniden tesis edileceğini izah etmektedir.
Sermayenin Sırrı, sermaye hakkındaki anlayışımızda ve komünizmin çöküşünden beri dünyanın çoğu yerinde kapitalizmin neden başarısız kalmaya devam ettiğyle ilgili düşüncelerimizde devrim yaratacak bir başyapıttır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Sermayenin Beş Sırrı
.
Kayıp Bilgilerin Sırrı
.
Sermayenin Sırrı
.
Siyasî Farkındalığın Sırrı
.
Tarihin Gözden Kaçan Dersleri
.
Hukukî Başarısızlığın Sırrı