Mühendislikte Mekanik Statik Prof. Dr. M. Sinan Çağdaş  - Kitap

Mühendislikte Mekanik Statik

1. Baskı, 
Ocak 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x27
Sayfa:
572
Barkod:
9786054827145
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kitap, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde yazarın verdiği STATİK dersine ait ders notlarından hazırlanmıştır. Şüphesiz Mekanik-Statik çok kapsamlı olup, geniş bir mühendislik alanında kullanılan bir bilimdir. Mekanik-Statik prensiplerinin bir kısmını kullanarak geliştirilen Mukavemet, şekil değiştiren cisim mekaniğidir ve de inşaat mühendisliğinin en önemli derslerinin başında gelir. Mekanik-Statik ve Mukavemet birlikte, Yapı Statiği, Çelik Yapılar, Betonarme, Zemin Mekaniği vb. derslerin temelini oluşturur. Bu dersleri konularını iyi benimseyen öğrenci, tam bir mühendis olmaya adaydır.
Kitap, daha ziyade ağırlıklı olarak inşaat mühendisi olacak öğrencilere yönelik hazırlanmıştır. Kitapta verilen örneklerin birçoğu, inşaat mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan problemlerden seçilerek hazırlanmıştır. Bu nedenle mesleğe hazırlık öngörülmüştür.
Kitap hazırlanırken yeni bir anlayışla, Mekanik-Statiğin konularını bugünkü modern uygulamalara ağırlık verecek şekilde ortaya konmuştur. Ayrıca Mekanik-Statiğin, Taşıyıcı Sistemlerde sadece mesnet tepkilerini hesaplayan ve burada sanki işlevi bitmiş bir bilim gibi algılanmaması gerektiği ortaya konmuştur.
Genellikle mekanik kitaplarının çoğunda, taşıyıcı sistemlerin mesnet tepkileri hesaplanmakta ve burada işlem bitirilmektedir. Bu kitapta ise, taşıyıcı sistemlerin mesnet tepkileri hesabından sonra, konu ilerletilerek "Kesit Tesirlerinin" ne şekilde hesaplanacağı, detaylı olarak açıklanmıştır. Böylece klasik olarak Mukavemet ve Yapı Statiği derslerinde anlatılan Kesit Tesirleri konusu da bir ölçüde, Mekanik-Statiğin konuları içine katılmıştır. Kesit Tesirlerinin hesaplanması, Mekanik-Statiğin Ayırma, Denge ve Etki-Tepki Prensiplerinin kullanılmasıyla gerçekleşmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Mekaniğin Sınıflandırılması ve Önemli Kavramlar
.
Kuvvetler Sisteminde Bileşke ve Denge Problemleri
.
Serbestlik Dereceleri, Mesnet Çeşitleri, Mesnet Tepkileri
.
Dolu Gövdeli İzostatik Çubuk Sistemler
.
Kafes Sistemler
.
Dolu Gövdeli Taşıyıcı Sistemlerde Kesit Tesirlerinin (İç Kuvvetlerinin) Hesabı
.
Uzaysal Kuvvetler Sistemi
.
Kablolar
.
Sürtünme Kuvveti