Özel Hukukta Zamanaşımı Mahmut Bilgen  - Kitap

Özel Hukukta Zamanaşımı

2. Baskı, 
Haziran 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1473
Barkod:
9786054378531
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
336,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Talep hakkını uzun bir süre kullanmayan alacaklı, borçlunun isteği dışında alacağını kullanma imkanını kaybeder; bu bakımdan düşürücü zamanaşımı alacağın tahsil edilmesini zaman bakımından sınırlayan, kökeni Roma Hukukuna kadar dayanan bir kurumdur.
Zamanaşımının, halkın güvenliğini artırmak ve mahkemelerin işini hafifletmek bakımından kamusal; kişilerin çok eski iddialara hedef olmalarını, eski belgeleri uzun süre saklamalarını engellemesi bakımından da kişisel yararları bulunmaktadır.
Zamanaşımı hakim tarafından resen gözetilemez; cevap süresi içinde defi olarak ileri sürülebilir; süresinden sonra ileri sürülen zamanaşımı define karşı çıkılmaması halinde bu savunmanın gözetilmesi gerekir. Hak düşürücü süreler ise kanun veya sözleşme ile belirlenmiş olup hakim tarafından resen gözetilir. Uygulamada zamanaşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin uyuşmazlıklara sıkça rastlanılmaktadır.
Kitapta özellikle zamanaşımı kurumu detaylı olarak incelenmekle beraber, hak düşürücü süreler üzerinde de durulmuş ve çeşitli hallerde zamanaşımı ve hak düşürücü süreler ayrıca incelenmiştir. İlk baskısı kısa sürede tükenen kitabımızın yeniden hazırlanan bu baskısında, kitap gözden geçirilerek ve yeni Yargıtay kararları eklenerek güncelleştirilmiştir.
Kitapla İlgili Kategoriler