Küreselleşme Sürecinde Yeni Ekonomi ve İktisat Politikaları Yrd. Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak  - Kitap

Küreselleşme Sürecinde Yeni Ekonomi ve İktisat Politikaları

1. Baskı, 
Mart 2009
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
210
Barkod:
9786053951988
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
İktisatçıların teknoloji konusuna ilgileri oldukça eskiye dayanmakla birlikte, iktisadi düşünçe içerisinde merkezi bir konuma oturtmaları oldukça yenidir. Bu durumda, teknolojik gelişmelerin ekonomik ve sosyal yapı üzerindeki etkilerinin kısmen sınırlı olmasının ve özellikle teknolojinin dışsal olarak kabul edildiği iktisadi anlayışın egemenliğinin önemli bir rolü vardır. Genel olarak teknolojik gelişmelerin, özel olarak da enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemelerin başta ekonomik büyüme olmak üzere makro ve mikro ekonomik değişkenler üzerindeki etkilerinin ortaya çıkması, iktisatçıların bu konuya daha yakın ilgi göstermelerine neden olmuştur. Yeni ekonomi kavramı ve bu çerçevede ortaya çıkan yeni yaklaşımlar, bu ilginin en önemli göstergesidir.
Yeni ekonomi, farklı insanlara farklı şeyler ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni ekonomi hakkında söylenecek ilk söz, onun tanımı ve içeriğine yönelik olmalıdır. Yeni ekonomi, enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin iktisadi etkilerini inceleyen ve bilgi ekonomisinin bir alt dalı olarak kabul edilmesi gereken bir çalışma alanıdır. Bilgi ekonomisinin diğer alt dallarını ise bilgi toplumunun ekonomik ve sosyal yapısı, beşeri sermaye ile teknoloji ve yenilik iktisadı oluşturmaktadır.
Yeni ekonomi olgusu, dört temel sütun üzerine oturan bilgi ekonomisine bu şekilde entegre edildiğinde bu alanda sıklıkla karşılaşılan kavram kargaşasına son verilmekte, aynı zamanda anlamlı bir bütün içerisinde incelenmesi mümkün olabilmektedir.