İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz 5
Giriş 15
Birinci Bölüm
İŞLETME KAVRAMI VE İŞLETMENİN TARİHSEL GELİŞİMİ
A. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ 17
1. İşyeri, İşletme ve Teşebbüs Kavramları 18
2. İşletmecilikle İlgili Temel Kavramlar 20
2.1. İhtiyaç ve İstek 21
2.2. Tüketim 21
2.3. Mal ve Hizmetler 21
2.4. Müşteri veya Tüketici 23
2.5. Üretim Faktörleri 23
3. İşletmenin Gelir ve Giderleri 27
4. İşletmenin Özellikleri 28
5. Yönetim ve İşletme Yönetimi 29
6. Yönetici ve Girişimci 33
B. İŞLETMEYİ OLUŞTURAN ÇEVRESEL FAKTÖRLER 35
1. İşletmeyi Oluşturan Faktörler 36
2. İşletmenin Çevresi 38
2.1. İşletmenin İç Çevresi 40
2.2. İşletmenin Dış Çevresi 40
2.3. İşletmenin Yakın Çevresi 40
2.4. İşletmelerin Ulusal Çevresi 41
2.5. İşletmenin Uluslararası Çevresi 41
2.6. İşletmenin Yapısal Çevresi 42
C. İŞLETMECİLİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ 44
1. Sanayi Devrimine Kadar İşletmecilik 45
2. Sanayi Devriminden Sonra İşletmecilik 46
3. Çağdaş İşletmecilik 47
4. Endüstri 4.0 İşletmeleri 49
4.1. Endüstri 4.0’ın Tarihsel Gelişimi 50
4.2. Endüstri 4.0’ın İtici Güçleri 52
İkinci Bölüm
İŞLETMENİN KURULUŞ NEDENLERİ, AMAÇ VE
SORUMLULUKLARI
A. İŞLETME KURMA NEDENLERİ 55
1. Bağımsız Çalışmak 56
2. Daha Fazla Para Kazanmak 56
3. Miras Yoluyla İşletme Sahipliği 56
4. Yeni Bir Buluş veya Fikri Pazara Sunmak 57
5. Başka Fırsatların Yokluğu 57
6. Toplumsal İtibar Sağlamak 57
7. Ülke Ekonomisine Katkıda Bulunmak 57
B. İŞLETMELERİN AMAÇLARI 57
1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etmek 58
2. Topluma Hizmet Sunmak 59
3. Ömrünü Sürekli Kılmak 59
4. Sürekli Büyümek 60
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI 61
1. İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları 61
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları 61
3. İşletmenin Ahlaki Sorumlulukları 62
4. İşletmenin Sahiplerine Karşı Sorumlulukları 62
5. İşletmenin Çalışanlarına Karşı Sorumlulukları 63
6. İşletmenin Tüketiciye Karşı Sorumlulukları 63
7. İşletmenin Devlete Karşı Sorumlulukları 63
Üçüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ
A. İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ VE KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ 65
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini 65
B. KURULUŞ AŞAMALARI 67
1. Proje Yatırım Düşüncesi 67
2. Fizibilite Çalışmaları 68
3. Fizibilite Raporu 72
C. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE AŞAMALARI 73
1. Kuruluş Yeri Seçimi 74
2. Kuruluş Sırasında Yapılacak İşlemler 75
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama 75
4. İşletme Kurmada Yasal İzinler 77
5. Kuruluş Yeri Faktörleri 78
5.1. Hammadde 78
5.2. Pazara Yakınlık 79
5.3. Enerji ve Su Kaynakları 80
5.4. İklim Koşulları 80
5.5. Ulaşım İmkânları 81
5.6. İşgücü 82
5.7. Teşvikler ve Alt Yapı 82
5.8. Sosyal ve Kültürel İmkânlar 83
5.9. Yardımcı Hizmetlerden Yararlanma Olanakları 83
6. En Uygun (Optimum) Kuruluş Yeri 83
7. Organize Sanayi Bölgeleri 84
8. Küçük Sanayi Siteleri 85
9. Teknoparklar 86
10. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 88
Dördüncü Bölüm
KAPASİTE VE KAPASİTE KULLANIMI
A. KAPASİTE KAVRAMI, TÜRLERİ, SEÇİMİ VE KULLANIMI 89
1. Kapasite Kavramı 89
2. Kapasite Türleri 90
2.1. Teorik Veya Maksimum Kapasite 91
2.2. Normal / Kullanılan (Pratik) Kapasite 91
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite 92
2.4. Aylak Veya Atıl Kapasite 92
2.5. Zorlanmış Kapasite 93
2.6. Optimum Kapasite 93
7. Kapasite Kullanımı ve Sorunları 95
Beşinci Bölüm
İŞLETME TÜRLERİ VE SINIFLANDIRILMASI
A. İŞLETME TÜRLERİ 97
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler 98
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler 98
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 100
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler 101
4.1. Büyüklük Ölçütleri 101
4.1.1. Niceliksel Büyüklük Ölçütleri 102
4.1.2. Niteliksel Büyüklük Ölçütleri 103
4.2. Cüce İşletmeler 103
4.3. Küçük İşletmeler 103
4.4. Orta Büyüklükteki İşletmeler 104
4.5. Büyük İşletmeler 105
4.6. Çok Büyük İşletmeler 106
B. İŞLETMELERİN BÜYÜMELERİ VE OPTİMUM İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ 106
1. İşletmelerin Büyüme Yöntemleri 108
1.1. İç Büyüme 110
1.2. Dış Büyüme 110
1.2.1. Yatay Büyüme 111
1.2.2. Dikey Büyüme 111
1.2.3. Çapraz Büyüme 111
1.2.4. Dairesel Büyüme 111
a. Dış Büyüme Şekilleri 112
aa. Konsorsiyum (Konsern) 112
ab. Tröst 113
ac. Kartel 114
ad. Holding 115
ae. Tam Birleşme (Merger, Füzyon) 116
af. Korner 117
Altıncı Bölüm
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
A. HUKUKSAL YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER 119
1. Tek Kişi İşletmeleri 119
2. Şirketler (Ortaklıklar) 120
2.1. Adi Şirket 120
2.2. Ticaret Şirketi 121
2.2.1. Şahıs Şirketleri 122
a. Kolektif Şirket 123
b. Komandit Şirket 123
2.2.2. Sermaye Şirketleri 124
a. Anonim Şirket 124
b. Limited Şirket 126
c. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket 128
3. Kooperatif İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı 129
B. KAMU İŞLETMELERİ 132
1. Özel Bütçeli Devlet Teşebbüsleri 132
2. Döner Sermayeli İşletmeler 133
3. Yerel Yönetimlere Bağlı İşletmeler 133
4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri 133
Yedinci Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI
A. İŞLETME YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI 137
1. Planlama Fonksiyonu 138
1.1. Planlamanın Aşamaları 139
1.2. Plan Türleri 140
1.2.1. Nitelikleri Açısından Planlar 140
1.2.2. Süreleri Açısından Planlar 141
1.2.3. Kullanım Biçimleri Açısından Planlar 141
1.2.4. Teknik Yapıları Açısından Planlar 141
1.2.5. Kapsamları Açısından Planlar 142
2. Örgütleme Fonksiyonu 142
2.1. Örgüt ve Örgütleme 143
2.2. Örgütlemenin Aşamaları 144
3. Kadrolama Fonksiyonu 145
4. Koordinasyon Fonksiyonu 146
4.1. Koordinasyon Sağlama Yolları 147
4.2. Koordinasyon Teknikleri 148
5. Yöneltme Fonksiyonu 149
5.1. İşletmelerde Yöneltme 150
5.1.1. Etkin Yöneltmenin Koşulları 151
6. Denetim Fonksiyonu 152
6.1. Denetimin Amacı ve Önemi 153
6.2. Denetimin Faktörleri 154
6.3. Etkin Denetimin Özellikleri 155
Sekizinci Bölüm
TEMEL İŞLETME FONKSİYONLARI
A. İŞLETMENİN FONKSİYONLARI 157
1. Üretim Fonksiyonu 157
2. Üretim Faktörleri 160
3. Üretim Anlayışında Değişim 161
3.1. Üretim Şekilleri 162
3.2. Mamul Cinsine Göre Üretim Şekilleri 163
3.3. Üretim Miktarına Göre Sınıflandırma 163
3.4. Üretim Sırasında İzlenen Yola Göre Sınıflandırma 164
4. Yeni Üretim Teknikleri 166
4.1. Tam Zamanında Üretim Sistemi 166
4.2. Esnek Üretim Sistemi 167
4.3. Bilgisayar Destekli Tasarım 168
4.4. Bilgisayar Destekli Üretim 169
4.5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim 170
4.6. Senkronize Üretim 170
4.7. Grup Teknolojisi 171
4.8. Geleceğin Fabrikası 171
5. Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü 172
6. Küçük işletmelerde Stok Kontrol Yöntemleri 174
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi 175
6.2. Çift Kutu Yöntemi 175
6.3. ABC Yöntemi 175
6.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi 176
B. PAZARLAMA FONKSİYONU 176
1. Pazarlama Kavramı ve Tanımı 177
2. Pazarlama Türleri 178
2.1. Yeşil Pazarlama (Green Marketing) 178
2.2. Maksi Pazarlama (Maxi Marketing) 178
2.3. Doğrudan Pazarlama 178
2.4. Mega Marketing 179
2.5. Sosyal Pazarlama 179
2.5.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B) 180
2.5.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama 180
2.6. Kitlesel (Seri) Pazarlama 181
2.7. Ürün Farklılaştırması ve Çeşitlemesine Dayalı Pazarlama 181
3. Pazar Araştırması 183
4. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi 185
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri) 185
5.1. Ürün 187
5.2. Fiyat 187
5.3. Dağıtım Kanalları 188
5.4. Tutundurma 190
5.4.1. Reklâm 190
5.4.2. Halkla İlişkiler 193
5.4.3. Yüz Yüze Satış 193
5.4.4. Satış Teşviki (Promosyon) 195
6. Pazarlamada Yeni Yaklaşım ve Teknikler 196
6.1. Elektronik Ticaret 196
6.2. İlişki Pazarlaması 199
6.3. İçsel Pazarlama 199
6.4. Amaca Yönelik Pazarlama 199
6.5. Niş Pazarlama 200
6.6. Öğrenen Pazarlama 200
C. İŞLETMENİN MUHASEBE VE FİNANS FONKSİYONU 201
1. İşletmenin Muhasebe Fonksiyonu 202
2. İşletmenin Finans Fonksiyonu 203
3. İşletmelerin Finansman Kaynakları 204
D. İŞLETMELERİN İNSAN KAYNAKLARI FONKSİYONU 207
1. Personel Yönetimi 208
2. İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi 209
2.1. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Toplam Kalite Yönetimi 210
Dokuzuncu Bölüm
İŞLETMELERİN ÇAĞDAŞ FİNANS TEKNİKLERİ
A. İŞLETMELERİN KULLANDIĞI ÇAĞDAŞ FİNANMSAN TEKNİKLERİ 213
1. Franchising 213
2. Leasing 214
3. Faktöring 215
4. Forfaiting 218
5. Swap 219
6. Angel Finanslama 220
7. Forward 222
B. RİSK SERMAYESİ KAVRAMI VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMASI 223
1. Risk Sermayesi Nedir? 224
2. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri 225
3. Risk Sermayesinin Özellikleri 226
Onuncu Bölüm
İŞLETMELERDE VERİMLİLİK, ETKİNLİK VE
PERFORMANS YÖNETİMİ
A. İŞLETMELERDE VERİMLİLİK YÖNETİMİ 231
1. Verimlilik Kavramı 232
1.1. Verimlilik Kavramı ve İlgili Kavramlar 233
2. Verimlilik Türleri 235
3. Verimlilik Faktörleri 236
3.1. Katı/Fiziksel Verimlilik Faktörleri 237
3.2. Esnek Verimlilik Faktörleri 238
4. Verimlilik Artırma Yöntemleri 239
4.1. Teknik Yaklaşımlar Yoluyla Verimliliği Artırma 239
4.2. Davranışsal Yöntemlerle Verimlilik Artırma 243
B. İŞLETMELERDE ETKİNLİK YÖNETİMİ 248
1. Etkinlik Kavramı ve İlgili Kavramlar 249
2. Etkinlik Türleri 250
3. Etkinlik Verimlilik İlişkisi 252
4. Etkin Yönetim 254
C. İŞLETMELERDE PERFORMANS YÖNETİMİ 255
1. Performans Kavramı 256
2. Verimlilik ve Performans Artırma Yöntemleri 257
Onbirinci Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE HALKLA İLİŞKİLER
A. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI 261
1. Kurumsal Halkla İlişkiler 262
2. Pazarlama Yönlü Halkla İlişkiler 263
B. İŞLETME YÖNETİMİNDE HALKLA İLİŞKİLER 265
1. İşletme Yönetiminde Halkla İlişkilerin Amacı 266
2. İşletme Yönetiminde Halkla İlişkilerin Önemi 267
3. İşletmelerde Halkla İlişkiler Faaliyet Alanları 268
3.1. Araştırma Yapmak 269
3.2. Halkla İlişkiler Politikası Saptamak ve Program Hazırlamak 269
3.3. Halkla İlişkiler Stratejisi Oluşturmak 271
Yararlanılan Kaynaklar 273
Kavramlar Dizini 285 |