Medeni Usul Hukukunda Beden Bütünlüğünün İhlalinden Doğan Tazminat Davaları Dr. Büşra Kazmaz Tepe  - Kitap
Medeni Usul Hukukunda

Beden Bütünlüğünün İhlalinden Doğan Tazminat Davaları

1. Baskı, 
Haziran 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
338
Barkod:
9786258153521
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
324,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Beden bütünlüğünün ihlâlinden doğan zararların davanın açıldığı esnada devam ediyor olması ve zararın gelecekte gerçekleşecek olması ispat ve kesin hükme ilişkin sorunlar ortaya çıkarabilir. Zararın davanın açıldığı sırada ve hükmün verildiği anda tam olarak belirlenemiyor olması, bu davaların medenî usûl hukukundaki dava türleri ile kesinleşmiş hükmün sonradan değiştirilmesine izin veren düzenlemeler bakımından ayrıca incelenmesini gerekli kılar. Diğer taraftan tazminata hükmedilebilmesi için ispatı gerekli unsurlardan zarar, kusur ve illiyet bağının ispatında yaşanan zorluklar, bu davaların temel ispat kavramları yönünden gösterdiği özelliklerin iyi analiz edilmesini gerektirir.
Beden bütünlüğünün ihlâlinden doğan tazminat davalarında özellik arz eden usûlî kurumlar çerçevesinde çalışmamız, üç temel bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde konu, genel hatlarıyla insan hakları ve borçlar hukuku yönünden ele alınmış; beden bütünlüğünün ihlâlinden doğan tazminat davalarında yaşanan idarî ve adlî yargı arasındaki yargı yolu uyuşmazlıkları, görev, yetki konuları, bu davalar için elverişli dava türleri ile taraflar konusu incelenmiştir. İkinci bölümde tahkikata ve ispata ilişkin özellik arz eden durumlardan bekletici mesele, davaların birleştirilmesi-ayrılması ve ispat sorunları üzerinde durulmuş; son bölümde ise mahkeme kararlarına ilişkin özellik arz eden durumlar, özellikle dava sonucu verilen hükmün sonradan değiştirilmesine imkân tanıyan değişiklik davası düzenlemesi ile bu davalarda talep edilebilecek geçici hukukî korumalar irdelenmiştir.
Çalışmamızın kapsam ve sınırlarını tekrar ifade etmek gerekirse çalışmada maddî hukuk değerlendirilmesi yapılmamış olup maddî hukuk düzenlemeleri, usûl kurallarına ilişkin olduğu veya usûl kurallarını etkilediği ölçüde ele alınmıştır. Ayrıca beden bütünlüğünün ihlâlinden doğan tazminat davaları medenî usûl hukukuna ait tüm usûlî müesseseler bakımından değil, bu davalarda sıkça karşılaşılan veya bu davaların niteliği gereği özellik arz eden usûlî müessesseler bakımından incelenmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Beden Bütünlüğünün İhlâline İlişkin Genel Bilgiler, Dava Türleri, Davaya Bakacak Mahkeme ve Taraflar
.
Tahkikat ve İspata İlişkin Özellik Gösteren Durumlar
.
Davada Verilecek Karar ve Geçici Hukukî Korumaların Özellikleri
Kitapla İlgili Kategoriler