Türkiye'de İşsizlik ve Enflasyon İlişkisi Teori – Tarihsel Gelişim – Analiz  Doç. Dr. Selim Yıldırım  - Kitap

Türkiye'de İşsizlik ve Enflasyon İlişkisi

Teori – Tarihsel Gelişim – Analiz

1. Baskı, 
Mayıs 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
188
Barkod:
9789750260186
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
190,00
İndirimli (%61):
75,00
Stoktan hemen gönderilir.
Kitabın Açıklaması
Enflasyon ve işsizlik, oldukça yakından izlenen ekonomik göstergelerden ikisidir. Bunun temelinde enflasyon ve işsizlik göstergelerinin politika yapıcılar için öneminin yanı sıra ekonomi teorisindeki yeri yatmaktadır. Bu bağlamda iki gösterge arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Ekonomik modeller için reel sektörle para piyasaları arasında bağlantı genelde bu iki gösterge arasındaki ilişkiyi belirten Phillips eğrisi denklemi ile kurulur. Ayrıca bu iki değişkenin ilişkisi ekonomik istikrarın sağlamasında önemli rol oynamaktadır.
Enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkinin geleneksel olarak ters yönlü ve doğrusal olmayan şekilde gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bu ilişki ilk bakışta göründüğünden daha karmaşıktır ve Phillips tarafından ortaya konulduktan sonra birkaç kez bozulmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de Phillips eğrisinin geçerliliği analiz edilmiştir.
Birinci bölümde Phillips eğrisin teorik gelişimi incelenmiştir. Bu konu ile ilgili ilk çalışmalar, Phllips'in katkısı, eğrinin enflasyon ve işsizlik arasındaki ters yönlü ilişkiye dönüşümü ele alınmıştır. Daha sonra Phillips eğrisinin farklı zaman ufuklarındaki davranışı ile ilişkili tartışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ele alınan göstergelerin Türkiye ekonomisindeki gelişlimi hem tarihsel olarak hem de istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye ekonomisi verileriyle Philllips eğrisi analiz edilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Enflasyon ve İşsizlik İlişkisi
.
Türkiye Ekonomisinde İşsizlik, Enflasyon ve Faiz
.
Türkiye Verileriyle Phillips Eğrisinin Analizi