UNCITRAL Kurallarına Göre Uzlaşma ve Tahkim Prof. Dr. Kemal Dayınlarlı  - Kitap

UNCITRAL Kurallarına Göre Uzlaşma ve Tahkim

3. Baskı, 
Mart 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
280
Barkod:
9789757680604
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Günümüz dünyası’nda ulaşım ve iletişim araçlarının bilgisayar ağları ile desteklenip inanılmaz boyutlarda ve göz kamaştırıcı biçimde çabukluk sağlaması, Dünyanın globalleşmesine büyük oranda katkı yapmaya devam etmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliğinin oluşması ile gümrük sınırlarının Avrupa sınırlarına taşmması sayesinde ticarî mal ve hizmet akışları ve kişilerin serbest dolaşımı, ülke sınırlarının dışına taşarak gelişme ve büyümeye devam etmektedir.
Bu faaliyetlerin doğal sonucu olarak hukukî ve sosyal yapılan, ticarî anlayışları, teknolojileri birbirinden farklı ülkelerin şirketleri arasında mal ve hizmet mübadele ve satışlarına ilişkin sözleşmelerin uygulanmasından kaynaklanan ihtilafların halli sorunu birbirinden farklı hukuk sistemlerini karşı karşıya getirmiştir. Uygulama esnasında doğan sorunları ise, tespit edilen milletlerarası esaslara göre çözüme kavuşturma kaçınılmaz olmuştur.
Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizine ilişkin 10 Haziran 1958 tarihli New York Sözleşmesi, bu sorunları giderme yönünde atılmış milletlerarası önemli bir adımdır. Ancak, zaman içinde bazı ülkelerin kanunları bu sözleşmenin uygulanmasına engel olmaya devam etmiştir.Bu alanda yaşanan aksaklıklar, 1958 New York Sözleşmesinin bazı maddelerinde bazı değişikliklerin yapılmasını gerektirmiş ise de; bunun çok güç olacağı anlaşılmış; bu nedenle, uygulamayı kolaylaştıracak başka yeknesak kurallar sistemine gidilmesinin daha doğru olacağı sonucuna varılmıştır. İşte UNCITRAL Kurallarının ihdası düşüncesi buradan doğmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
UNCITRAL Uzlaşma Kuralları – 1980
.
UNCITRAL Tahkim Tüzüğü – 2010
.
UNCITRAL Milletlerarası Ticari Tahkime İlişkin Model Kanun – 2006
.
UNCITRAL Milletlerarası Ticari Uzlaşmaya İlişkin Model Kanun – 2002