Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Kitle İletişim Özgürlüğü Utku Ufuk Zengi  - Kitap
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında

Kitle İletişim Özgürlüğü

1. Baskı, 
Temmuz 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
157
Barkod:
9789754648560
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
AİHM’nin özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi konusundaki önemi, çalışmamız özelinde, kitle iletişim özgürlüğünün AİHM kararları ışığında değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu suretle Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi kararları ışığında kitle iletişim özgürlüğünü incelediğimiz bu çalışmada, kitle iletişim özgürlüğüne AİHM’nin bakış açısı ve konu hakkındaki genel prensipleri ortaya konulacaktır. Bu noktada ağırlıklı olarak, Mahkeme’nin Türkiye ile ilgili kararları değerlendirilip irdelenmeye gayret gösterilecek ve bu amaçla, konu hakkındaki ulusal mevzuatımızın normları ile yargı mercilerinin içtihat yoluyla benimsediği prensipler aktarılacaktır.
Bu genel çerçeve içinde çalışmanın birinci bölümünde genel olarak “iletişim” ve “kitle iletişim” kavramları, kitle iletişim özgürlüğünün kullanım araçları ile birlikte anlatılacaktır. Ayrıca aynı bölüm kapsamında kitle iletişim özgürlüğünün ifade özgürlüğü ile olan ilişkisi ve kapsamı; kişi, yer, zaman, konu ve araç bakımından değerlendirilecektir. Bu bağlamda özellikle kitle iletişim özgürlüğünün araç bakımından kapsamının tespiti yapılarak basın özgürlüğü, radyo ve televizyon özgürlüğü ve internet özgürlüğüne Mahkeme’nin bakış açısı, Türk Hukuku’nun uygulaması ile birlikte aktarılacaktır.
Çalışmanın ikinci bölümünde ise kitle iletişim özgürlüğünün sınırlandırılması, sınırlandırma türleri, nedenleri ve sınırlandırmanın sınırı aktarılacaktır. Bu genel çerçeve içinde özellikle AİHM’nin kitle iletişim özgürlüğünün sınırlandırılmasıyla ilgili benimsediği genel prensipler, Türk Hukuku’nun gerek mevzuat, gerekse mahkeme kararlarıyla benimsediği prensiplerle birlikte aktarılacaktır. Ayrıca aynı bölüm kapsamında özellikle kitle iletişim araçlarını kullanan kişilere Mahkeme’ce yüklenen görev ve sorumluluklar incelenecektir.
Bu genel plan dahilinde çalışmanın sonuç kısmında AİHM’nin kitle iletişim özgürlüğüyle ilgili değerlendirmeleri özetlenerek, Türk Hukuku için ifade ettiği anlam, çözüm önerileriyle birlikte aktarılacaktır. Kitle iletişim araçlarının ifadelerin yayılmasına sağladığı genişlik bu bağlamda temel dayanak noktasını oluşturacaktır. (Giriş'ten)