Mobbing (Nedenleri ve Başa Çıkma Stratejileri: Kuramsal Yaklaşım) Prof. Dr. Hasan Tutar  - Kitap

Mobbing

(Nedenleri ve Başa Çıkma Stratejileri: Kuramsal Yaklaşım)

1. Baskı, 
Şubat 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
261
Barkod:
9786054940806
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
65,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Psikiyatride doktorlar, insanların kendi küçük dünyalarından hastalıklarına dair hikâyeler, kesitler (anamnez) alarak, hastanın kendi gerçeğinden teşhise varmaya çalışırlar. Bu çalışmada aynı yöntem kullanılarak mobbing mağdurlarının yaşadıklarından mobbing gerçekliği açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu yöntemin sağlıklı olduğu kanaatindeyiz, nihayet hiç kimse içinde beslediğini uzun süre saklayamaz. Sakladığı her ne ise bir gün ya sözlerine ya da davranışlarına yansır. Bu dairesel süreç tüm insani eylemlerde kendini gösterir.
Bu çalışmada mobbingin arkasındaki psikolojik, dinsel, genetik, kültürel ve felsefi kökler sorgulanarak konunun daha iyi anlaşılmasına gayret edildi. Örgüt psikolojisi açısından mobbingi bir hastalık hali olarak nitelendirip, mobbinge dair onlarca hikâye ve tanık olunan çok sayıda mobbing olayını göz önünde bulundurmak suretiyle bugün artık adından herkesin haberdar olduğu ancak çerçevesi hala tam olarak çizilememiş mobbing denen örgütsel sorun sarmalının nedenleri, kaynakları ve başa çıkma yolları gösterilmeye çalışıldı.
Mobbinge psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, dinsel ve hukuksal açıdan yaklaşılan bu çalışma, mobbing konusunda Türkçede ilk kitap olan ve 2003 yılında yayınlanan İşyerinde Psikolojik Şiddet adlı çalışmamızın geliştirilmiş halidir. Söz konusu çalışmanın temel amacı mobbing konusunda bireysel, toplumsal anlamda duyarlılık sağlamak, bilinç ve farkındalık düzeyini artırmaktı. O yıllarda Batılı hukuk sistemlerine henüz girmiş, ancak bizim hukuk sistemimizde yer almayan bu sorunsal konusunda bir kamu vicdanı oluşturmaktı. İlk eserimizin bir başlangıç çalışması olarak Türk Hukuk Sistemine mobbing olgusunun girmesinde önemli katkısı olmuştur. Bugün mobbing artık hem hukuksal düzenlemelerin, hem de yargı organlarının kararlarına yansımış bulunmaktadır. Gelinen bu nokta mobbing olgusunun daha derinlemesine ve kuramsal bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir. Bu eser böyle bir gerekliliği karşılaması umudu yazıldı. Takdir şüphesiz okuyucuya aittir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Disiplinler Arası Yaklaşımla Mobbing
.
Şiddet, Saldırganlık Mobbing
.
Mobing: Nedenleri Kaynakları
.
Mobberin Kurbanın Kişilik Analizi
.
Mobbingle Başa Çıkma Stratejileri