Uluslararası Kalite Kontrol El Kitabı (2 Cilt) Komisyon  - Kitap

Uluslararası Kalite Kontrol El Kitabı

(2 Cilt)

1. Baskı, 
Kasım 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
490
Barkod:
9786058620087
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Türkiye'de yasal denetim zorunluluğuna tabi olanlar, 1988 yılından bu yana yalnız Bankalar, sigorta şirketleri ve hissesi borsada işlem gören 300'ü aşkın şirketten ibaretti. TÜRMOB olarak üçüncü saç ayağını oluşturan muhasebe mesleğinin denetim boyutuna talebi "yasal denetim" boyutunda geliştirmek amacıyla 20 yılı aşkın süren bir çalışma yürüttük. Bu amaçla TÜRMOB Genel Sekreteri olduğum sırada Adalet Bakanlığı'nda yapılan "Türk Ticaret Kanunu" hazırlık çalışmalarına TÜRMOB'un Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte sürekli katıldık. Hükümet tarafından parlamentoya sevk edilen "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı"nda hem şirketler için "yasal denetim"in zorunlu olmasını hem de Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları'na uyumlu "Türkiye Denetim Standartlan"nı hazırlayacak bir Kurul için yasal düzenleme yapılıncaya kadar TÜRMOB bünyesinde "Türkiye Denetim Standartları'nın oluşturulmasının yer almasını sağladık.
6 yılı aşkın süre devam eden Türk Ticaret Kanunu'nun yasalaşma sürecini 2011 yılına kadar izleyerek 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda "yasal denetim"in zorunlu olmasını, meslek mensuplarımızın denetçi olarak yetkilendirilmelerini, Türkiye Denetim Standartları'nın Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları'na uyumlu olmasını sağladık. Ayrıca yasal bir düzenleme yapılıncaya kadar Ticaret Bakanlığı bünyesinde "Geçici Kamu Gözetim Kurulu" ile TÜRMOB bünyesinde "Türkiye Denetim Standartları"nı oluşturacak bir Kurul'un oluşturulmasının da 6102 Sayılı "Türk Ticaret Kanunu"nda yer almasını sağladık.
Muhasebe ve finansal raporlama standartları, denetim standartları ve Türk Ticaret Kanun tasansı mesleğimiz için üçlü saç ayağıdır. Bu ayaklardan birincisi olan muhasebe ve finansal raporlama standartları tamamlandı. Denetim standartları konusunda belirli bir aşamaya geldik ve standartları bu çalışma ile meslektaşlarımıza sunduk. Türk Ticaret Kanunu tasarısının da biran önce TBMM'den geçmesi gerekiyor.
Yukarıda belirttiğimiz "muhasebe ve finansal raporlama standartları", "denetim standartları ve "yasal denetim"den oluşan bu üçlü saç ayağının da yerli yerine oturması ile birlikte muhasebe mesleğinin denetim boyutuna talep ve uygulama konusunda önemli bir noktaya gelmiş olacağız. Bu düzenlemeler bizim mesleğimiz için olduğu kadar, ülke ekonomimiz içinde büyük öneme sahiptir. (Sunuştan)