Bir Gulyabani Organize Suç Örgütleri, Mafya Yavuz Kaya, Nejmettin Özerkman  - Kitap
Bir Gulyabani

Organize Suç Örgütleri, Mafya

1. Baskı, 
Mayıs 2007
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
226
Barkod:
9789944416580
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu araştırmanın konusu olan organize suç, birçok toplumsal olgunun bir arada ve birbirini etkileyerek toplumsal yapıda yarattığı köklü değişmelerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Diğer bir ifadeyle kırsal–geleneksel iş bölümü ve değerlerin yerine, kentsel–modern değerlerin yer almasını getiren oldukça uzun vadeli, çileli bir süreci içeren bir dönüşümdür.
Bu nedenle hem birçok bilim dalının ilgisini ve bilgi birikimini hem de sosyal bilimlerin interdisipliner bir işbirliğini gerektirir. Bugün artık birçok sosyal olay, doğası gereği birçok sosyal bilimin ilgisini çektiği gibi, açıklanmasında da işbirliği yoluna gidilmektedir. Öncelikle kriminolojinin, hukukun konusu olan suç, bugün başta sosyoloji, antropoloji ve psikolojinin ilgisini çekmektedir. Özellikle de uzmanlık çağında suç ve suçlulukla ilgili olan her şey toplumsal bir olgu olarak sosyolojiyi daha çok ilgilendirmektedir.
Bütün bu karmaşık olayların etkileşiminin bir türevi olan organize suç ve organize suç örgütlerinin nasıl bir olgu olduğu, hangi diğer olguların bir sonucu ya da etkileri neticesi ortaya çıktığı konusunu anlamaya, betimlemeye ve yorumlamaya çalıştık. Ancak, sadece ilgili kavramların tanımları ile yetinmeyip organize suçun ve örgütlerinin son yıllarda metropol dediğimiz; göç, kentleşme ve sanayileşmenin olduğu kentlerde neden yoğunlaştığını irdelenmeye çalışılmıştır.
Bu bağlamda sosyo–ekonomik yapı ile suç arasındaki ilişkileri betimlerken, kayıtdışı ekonominin, sosyo–kültürel yapının, gecekondu bölgelerindeki kırsal kültürüde içeren alt kültür yapılarının ve bu bölgelerde yoğun olarak kurulmuş hemşehrilik ilişkilerinin, literatür kaynak taramasından elde edilen bilgiler ışığında, organize suçluluğun oluşumundaki etkileri üzerinde durmaya ve bu ilişkinin varlığını ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Böylelikle hipotezler yerine araştırmanın temel amacını gerçekleştirecek soruların sorulmasıyla hem emniyet kayıtlarından alınan organize suç örgütlerinin insan kaynakları ve ilişkileri gözlenmiş, incelenmiş ve yorumlanmış hem de daha önce yakalanmış organize suç örgütü liderleri ile emniyetten uzman kişilerle derinlemesine mülakat yapılarak bilgilerine başvurulmuş, amacımıza yanıt teşkil edecek sonuçlar elde edilmiş ve iddialarımız doğrulanmıştır.